Hundens parningsmönster

De allra flesta tikar blir könsmogna och börjar löpa när de är mellan sex månader och ett och ett halvt år gamla. Då blir de fertila och kan alltså få valpar. I de regler Svenska Kennelklubben satt samman står det att en tik inte får vara äldre än sju år när den blir parad för första gången, men valparna kan dock födas efter att hunden fyllt sju. Om en tik har haft valpar tidigare och man vill para henne igen efter att hon fyllt sju år måste det finnas ett intyg från veterinären som bevisar att tiken inte är äldre än 7 år plus en månad vid parningen och dessutom ska tiken vara i god form.

Hundens löpcykel

I vanliga fall löper en tik två gånger varje år med detta kan variera beroende på hund och storlek. En stor hund kanske bara löper en gång per år medan en mindre kan löpa fyra gånger per år.

När en hund kommit in i det så kallade höglöpet kan tiken bli dräktig vid en parning. Detta höglöp kan vara olika långt, från fyra-fem dagar och upp till runt 12 dagar. Hundens blödning blir här ljust röd och tunn. Här börjar också tikens ägglossning. Efter denna del av löpet kommer efterlöpet och det varar i ungefär två månader om tiken är dräktig, och annars kan det vara ännu längre.

Är det dags att para tiken?

Hur vet man när det är dags att para tiken? Som erfaren hunduppfödare kan man se en del tecken som indikerar att det snart är dags. För det första är tikens beteende en bra ledtråd men det krävs att man är mycket duktig på att läsa av tiken för att detta ska vara vägledande. Ofta visar hundarna en del intresse för motsatt kön även under förlöpet men då kan tiken inte bli dräktig. Om en hanhund gör försök då kan denne bli framsläppt en bit, men till slut kommer tiken att snäsa iväg honom.

Själva parningsdagen

I dag har människor ofta för bråttom när hundar ska paras. Allt ska gå fort och helst ska tiken bli dräktig på en gång. Det är dock mycket viktigt att hundarna får lära känna varandra och umgås och många individer kan behöva umgås i flera timmar innan de känner för att para sig. Som uppfödare är det bäst att låta hundarna vara ifred under denna tid. Om hundarna inte alls verkar intresserade av varandra efter flera timmar är det bättre att åka hem och komma tillbaka ett par dagar senare för ett nytt besök. Det kan finnas flera orsaker till att hundarna inte finner intresse. För det första kan naturen visa på att det finns någon genetisk kombination som inte är bra, och man bör alltid respektera att hundarna inte är intresserade av varandra. Man får aldrig försöka tvinga två hundar att para sig, utan det är bara tiken som kan bestämma när det är dags.

Efter parningen

Om en parning har skett på rätt dag, och om allt går rätt till kommer tiken att bli dräktig. Denna dräktighet håller mellan 58-68 dagar, och någonstans där kommer tiken att föda sina valpar. Ofta går allt bra men det skadar inte att hålla ett extra öga på tiken i dagarna omkring valpningen. Om det är första gången en tik ska valpa kan hon ofta behöva lite extra stöd.