Hundar som passar familjen

Det är överlag svårt att säga att en viss specifik ras är bättre för barn och familjer än vad andra hundraser är. Mestadels handlar det om att man måste uppfostra och träna hunden rätt, samt om att alla familjens medlemmar är medvetna om hur en hund sköts. Man måste lära barn att umgås med en hund, och en hund att umgås med barn. Det finns raser som då och då kan ha lite mer tålamod men man får aldrig låta en hund bli behandlad som en barnleksak med drag i svansen och annat bara för att den accepterar det till en viss gräns.

Fungerar hundar och barn tillsammans?

Ofta kan små barn inte förstå varför en hund inte tycker om att bli dragen i sin svans, nypt i örat eller liknande. Här måste en vuxen vara med och se till att hunden inte lider av umgänget. Ett barn bör aldrig lämnas ensamt med en hund oavsett hur kort tid det rör sig om. Man måste också se till att barnet låter bli hundens mat och sovplats, och att hunden får vara ifred när den är där. Om det finns barn i huset bör man se till att hunden kan gå undan till en plats dit barnen inte har tillträde om den vill vara ifred.

Små hundar kan innebära problem

De flesta små hundar bör man faktiskt undvika om barn finns i familjen. En liten valp kan inbjuda till att barnet lyfter den men när valpen sprattlar till är risken stor att barnet tappar den och hunden kan skada sig mycket allvarligt trots att fallet inte är så högt. Om barnet faller på hunden eller ligger på den kan en liten hund också lättare skadas. Ofta kan en mindre hund också vara något mer intolerant än större raser.

Större hund kräver styrka

Om familjens bostad är stor och någon i familjen är fysiskt kan hålla en större eller medelstor hund kan detta vara ett bra val. Oavsett hundens storlek bör man aldrig låta ett barn hålla i kopplet eftersom ett drag lätt kan få barnet att tappa hunden. En schäfer eller labrador retriever som är väl avlad och som har ett bra temperament kan ofta fungera bra i en barnfamilj då de är lugna och stabila hundar. Om ett mindre barn sitter på dem klarar de ofta belastningen. En ansvarig vuxen måste dock sköta uppfostringen.

Vem ska bära ansvaret för hunden?

Om det är dags att skaffa hund i familjen måste alla medlemmar i denna förstå vad en hund innebär och föräldrar eller ansvarig vuxen måste veta att allt ansvar i slutändan hänger på dem eller denne. Om hundens skötsel helt och hållet ligger på barnen bör man inte skaffa hund eftersom dessa med all säkerhet kommer att finna andra intressen tids nog. Om det finns tveksamheter kan det ofta vara lämpligt att bli fodervärd eller liknande under en tid så att familjen kan testa på hur det är att ha hund och vilka problem som kan uppstå i familjen. På detta sätt kan man också se vilken hundras som verkar passa bäst in i familjen. En aktiv ras kanske inte passar den familj som är borta under en stor del av dagarna, och som måste vara på hunddagis i veckorna. Kanske är en hund inte bästa valet i alla fall efter ett par månaders prov?