Hur fungerar hundar och barn?

När man surfar runt på olika sajter kan man snabbt finna bilder på små barn som leker med stora, fluffiga hundar. Visst ser det mysigt ut? Men en sak som är viktigt att komma ihåg är att det inte alltid behöver vara sockersött när det gäller kombinationen barn och hund.

Välja rätt hundras

Även bland de bästa familjehundar finns det olika individer. Men om man läser på lite om olika hundraser kan man i regel finna en ras som är mer lämplig att ha tillsammans med barn. Vissa hundraser är på grund av sin minimala storlek olämpliga att lämna tillsammans med ett barn eftersom att barnet lätt kan skada hunden. Det finns också raser som har ett mer aggressivt lynne och de kan också vara olämpliga att skaffa om man har en barnfamilj.

Hundar och barn

Att lämna en hund med ett barn kan vara riskabelt oavsett vilken hund man har och det bör man som förälder ha koll på. Under uppsikt kan en hund och ett barn dock vara väldigt goda vänner. De kan leka tillsammans, och det är inte alls ovanligt att hunden passar barnet och håller koll på det. En hund kan också vakta barnet om en främmande person skulle närma sig.

Att skaffa hund när man har barn

Det brukar gå bra att skaffa en hund när man har barn, och även att skaffa barn när man har hund. Det man bör ha koll på är att dela uppmärksamheten mellan barnet och hunden. I annat fall kan det snabbt uppstå svartsjuka och det kan få otäcka konsekvenser. Om hunden inte alls accepterar barnet trots att man gör allt för att få dem att gå ihop, kan den enda lösningen vara att omplacera hunden, i alla fall tills dess att barnet blivit lite större och inte behöver föräldrarnas uppmärksamhet fullt lika mycket.