Hej och välkommen till oss på Algojos!
Vi gillar verkligen hundar och kanske gör du det också? Om du vill veta mer om hundar, avel på dem eller om du väntar en valpkull har du kommit helt rätt. Här på sajten kan du få mer information om olika hundraser, om hur hundens parningsmönster ser ut och om hur olika hundraser liknar kapplöpningshundar samt mycket mer. Du kan också läsa mer om hur det egentligen går till att driva en kennel.
För den som gillar att arbeta mycket och som verkligen tycker om och har ett intresse för hundar kan det vara otroligt givande att driva kennel. Det är ofta många som har uppfattningen att det är lätt att starta och driva en kennel eftersom att den ibland kan drivas som en hobby, men riktigt så är det inte. Man måste tänka på att kenneln ska drivas varje dag, året runt och dygnet runt för att allt ska fungera på ett bra sätt. Man måste ha många års erfarenhet och kunskap för att man ska kunna avla fram hundar som lämpar sig väl i samhället och till olika aktiviteter.
Det krävs en hel del tillstånd för att en kennel ska få drivas och dessa är det man först och främst måste skaffa. Man måste allra först ha skaffat ett tillstånd från Jordbruksverket. Detta krävs även om man bara vill ha fler än ett visst antal hundar, även om man inte vill avla. Det är också en fördel om man registrerar sig som medlem hos Svenska Kennelklubben. Där kan en uppfödare få stort stöd och det är ofta många som kan ge råd och tips om hur man ska agera i olika situationer. Det är också här man registrerar det egna kennelnamnet.
Som hunduppfödare måste man alltid finnas tillgänglig och man kan inte resa iväg hur som helst. När valparna kommit kan det bli flera vakennätter och om en tik får problem kan det innebära att en eller flera valpar måste flaskmatas flera gånger om dagen. Om man har en kennel kan man inte lämna arbetet med den klockan 16:00 och återkomma dagen efter klockan 07:00 utan detta arbete finns i hemmet dygnet runt.
Som valpköpare är det ofta tryggt att köpa en valp från en kennel som har alla tillstånd. Då är kenneln seriös och som köpare vet man att valpens föräldrar besiktigats och är friska. Om valpen visar sig ha några dolda fel finns ofta försäkringar som täcker. Detta är inte lika vanligt om man köper hunden från en så kallad hobbyuppfödning. Där kan man råka köpa en valp som sedan, när man fäst sig vid den, visar sig olämplig för utställning och då kanske man lagt ut massor av pengar på en framtida utställningshund som till slut bara kan användas för sällskap. Om felen är allvarliga kanske inte ens avel är aktuellt för hunden.
Om det är en renrasig valp man letar efter, och om man vill veta att hunden med allra största säkerhet fungerar för det man tänkt använda den till, bör man kontakta en kennel. Där finns ofta hundar i olika åldrar, och många gånger kan man också bli fodervärd om man vill testa på hur det är att ha en hund. Då slipper man ta allt ansvar för en hunds hela liv utan kanske bara över en sommar.